Verdampt alcohol nu wel of niet helemaal bij verhitting?

08-09-2015 00:00

Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar. De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de manier van verhitten, de bereidingstijd en het oppervlakte van de bodem van de pan.

De tabel hieronder geeft een indicatie van de hoeveelheid alcohol die overblijft op basis van de bereidingswijze. (bron: https://www.kennisinstituutbier.nl/content/zit-er-nog-alcohol-een-gerecht-dat-bereid-met-bier
 

Bereidingswijze Tijd Percentage alcohol dat overblijft
Nacht bewaren zonder verhitten   70
Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken   85
Flamberen   75
Koken/sudderen 15 minuten 40
  30 minuten 35
  1 uur 25
  1,5 uur 20
  2 uur 10
  2,5 uur 5
Koken zonder roeren 25 minuten 45